Despre noi

Povestea unui vin cu tradiție încă din 1820

Când solul și pădurile împrejurimilor tale poartă de sute de ani istoria dacilor și cetății Dacidava, atunci știi că locul pe care ai ales să crești îți va oferi tot ce are mai bun. Situată în marea regiune a Dealurilor Silvaniei, Măgura Șimleului adăpostește crama Podgoriei Silvania. Galeriile acestei crame unicate sunt aflate la 60 de metri sub stâncă și se întind de-a lungul a 3,5 kilometri, găzduind recolta uneia dintre cele mai nordice podgorii ale României.

Săpăturile arheologice făcute în această zonă au scos la iveală tezaure de monede și podoabe dacice din argint nemaiîntâlnite în țară, așa că adâncurile stâncilor nu aveau cum să nu adăpostească o altă podoabă. Primele galerii au fost săpate în stâncă acum două secole de către comunitatea evreiască a locului, grotele având rolul de a depozita și a învechi vinul localnicilor. Ulterior, datorită recoltei bogate a acestei zone viticole și nevoii de depozitare conforme, galeriile capătă rolul de cramă.

Însemnările din jurul anului 1600 atestă aici existența unui han, aflat la interesecția dintre Drumului Sării și alte importante rute istorice ale vremii; loc strategic ales pentru „înviorarea” drumeților cu ajutorul unei carafe de vin răcoros.

Cel mai bine păstrat secret al locului avea să fie dezvăluit, printr-o cercetare științifică, abia în anii 1960. Oamenii de știință descoperă aici o temperatură de 12 grade Celsius și o umiditate constantă, fapt care dă naștere unui soi de mucegai nobil, unic locului. Din acest moment, potențialul subteranului din Măgura Șimleului nu mai poate fi neglijat, așa că, în anii următori responsabilii locului continuă demersul început de evrei acum sute de ani și sapă o adevarată rețea de galerii în stâncile din apropiere.

Începând cu 1974, aici are loc producția vinului spumant după metoda certificată Champenoise, cu fermentare în sticlă. În această perioadă, din Măgura Șimleului pleacă anual spre export 4.000.000 de sticle către Germania, Rusia, Polonia și chiar Franța, un moment istoric de o importanță majoră și un record fără precedent pentru România de atunci. Se scrie un nou capitol în povestea vinului spumant autohton, iar mândria și priceperea celor pasionați continuă să dea roade.

Cea mai de preț podoabă a locului, microclimatul unicat din România, asigură vinului spumant al Podgoriei Silvaniei, o fermentație naturală derulată pe o perioada de 2-3 ani. Conform metodei tradiționale franțuzești, vinul este depozitat în sticle și lăsat la fermentat timp de 2 -3 ani. Vinul rămâne la maturat lent cu ajutorul unor drojdii special selecționate pentru încă o perioadă, timp în care pozițiile sticlelor trec printr-o serie de înclinații și așezări la diferite unghiuri, procedeu care poartă numele de “remuage”. Cu o aciditate mai ridicată, după fluxul de șampanizare, băutura ajunge să aibă prospețimea unică și delicată, care i-a adus recunoașterea în toată țara și dincolo de granițe.

Suntem recunoscători istoriei, suntem datori predecesorilor și suntem mândri să ducem mai departe tradiția unui vin românesc premiat. Atunci când natura te binecuvântează cu o comoară, trebuie să o împarți cu întreaga lume. Vă invităm să scrieți alături de noi povestea unui vin premiat și să cinstiți viața cu un pahar de vin spumant Silvania.

Medalia de aur:

star-3

Concursul Național de Vinuri,

Vaslui – 1987

Medalia de aur:

Concursul Național de Vinuri,

Timișoara – 1993

Medalia de aur:

Concursul Național de Vinuri,

Vaslui – 1996

Medalia de argint

Festivalul Internațional al Viei și Vinului “Bachus”, Focșani – 2006

Testimoniale

“Un brand al Sălajului cu care ne putem prezenta onorabil în orice context festiv, oriunde în lume. Felicitări!”

Doina Cociș

post, Facebook

“Mi-a plăcut foarte mult, istoricul podgoriei prezentat în detaliu de doamna ghid, degustarea spumantului (cel demisec este extraordinar), turul galeriilor și mai ales răcoarea din interior (afară erau 33 de grade). Abia aștept să gust Traminerul. Mult succes vă doresc.”

Remus Danilă

post, Facebook

“Prezentarea fluxului tehnologic de obținere a șampaniei a fost foarte frumoasă.
Felicitări pentru că faceți față cu brio într-o piață plină de provocări și mult succes în continuare!”

Laura Ordeanu

post, Facebook